Skip to main content
Αλογάκι Σκύρου

Το αλογάκι της Σκύρου

Το αλογάκι της Σκύρου είναι μια ιδιαίτερα μικρόσωμη φυλή, θεωρείται μια από τις μικρότερες και απανιότερες φυλές του κόσμου, ενώ τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, εκτός του ύψους, είναι κοινά με εκείνα των μεγαλύτερων αλόγων.

Είναι μικροκαμωμένο και λεπτοκόκκαλο ζώο. Το κεφάλι του είναι κάπως χοντρό, με  μεγάλα μάτια και ρουθούνια. Έχει πολύ δυνατό λαιμό και χοντρό σε αναλογία με τις ωμοπλάτες και το στέρνο. Η χαίτη του είναι μακριά και πλούσια με ένα χρώμα πάντα πιο σκούρο από το δέρμα. Τα πόδια του είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Τα χρώματα του σκυριανού αλόγου είναι σε διάφορες αποχρώσεις του καστανού, του κοκκινόφαιου και σπανιότερα λευκό ή γκριζόφαιο.

Το αλογάκι της Σκύρου είναι μία αρχαία φυλή αλόγων  και έχει κοινές ρίζες με το  Άλογο της Πίνδου. Θεωρείται ότι είναι απόγονος των αλόγων που ο Αχιλλέας είχε μαζί του όταν πήγε στην Τροία. Είναι συνδεδεμένο με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτής της φυλής τα άλογα που απεικονίζονται στην ζωφόρο του Παρθενώνα. Υποτίθεται ότι αυτά τα αλογάκια τα φέρανε στο νησί οι Αθηναίοι τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Είναι ζώο συντροφικό, κοινωνικό, εύρωστο, έξυπνο με ιδιαίτερα φιλική συμπεριφορά προς τα παιδιά.

Στα νεότερα χρόνια τα αλογάκια χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες και αθλητικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάϊο αφήνονται ελεύθερα στο βουνό Κόχυλα, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Το καλοκαίρι επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους λόγω έλλειψης τροφής και νερού, μέχρι την δεκαετία του 70 και για να χρησιμοποιηθούν στις αγροτικές εργασίες..

Σήμερα το Σκυριανό αλογάκι είναι μία από τις πιο σπάνιες φυλές αλόγων του κόσμου. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν καταγεγραμμένα 220 καθαρόαιμα σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία 120 βρίσκονταν στην Σκύρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχει περιλάβει ανάμεσα στις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων και χρηματοδοτεί τις πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό την προστασία τους.

Πηγή skyros.gr